Suroviny:

  • 700 g jeleního masa
  • 6 větších cibulí
  • 1 palička česneku
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček jalovce
  • 6 kuliček celého pepře
  • 6 snítek rozmarýnu
  • feferonky dle chuti
  • 200 ml červeného vína
  • podle potřeby hovězí vývar
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • sůl
  • 150 g loupaných rajčat
  • 1 lžíce sádla

 

Postup přípravy:

Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a oloupaný česnek si rozmačkáme.

V hrnci rozpálíme sádlo a přidáme na kostky nakrájený špek, který necháme zvolna škvařit.

Přidáme cibuli a za stálého míchání smažíme hezky do tmavě hněda. Až má cibule tu správnou barvu, přihodíme do hrnce rozmarýn, bobkový list a nakrájené maso. Zprudka opečeme, ať se maso zatáhne a koření rozvoní.

V hmoždíři rozdrtíme nové koření, jalovec, pepř a přidáme k orestovanému masu. Osolíme, přidáme nakrájené feferonky, přilijeme vývar a dusíme na mírném ohni do změknutí masa.

Když je maso téměř měkké, podlijeme ho červeným vínem, přidáme loupaná rajčata a dusíme do měkka. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.